PROGRAMA D’AUTOAJUDA I AJUDA MUTUA

Des de l’Associació de persones amb discapacitat Cocemfe Maestrat portem a terme el Programa d’atenció i suport psicològic per a persones afectades de diversitat funcional i les seves famílies.

Aquest programa està en funcionament des de l’any 2015, i continua en marxa actualment amb la vuitena edició a disposició de les persones sòcies.

L’objectiu principal del programa és la PROMOCIÓ DEL BENESTAR PSICOLÒGIC I PREVENCIÓ DE L’ESTRÈS FAMILIAR, fent una atenció individual i grupal per a persones amb discapacitat i les seves famílies

Recursos:

    – Grups de suport, ajuda mútua i auto ajuda:
           – Atenció a grups de persones afectades
           – Atenció a grups de mares, pares i familiars de persones afectades
    – Servei d’assistència psicològica per a l’auto ajuda:
           – Atenció individual de persones afectades
           – Atenció individual de mares, pares i familiars de persones afectades

Els grups de suport són una eina importantíssima per al increment de recursos personals, augment de la capacitat d’afrontament de problemes, millora de l’autoestima i promoció de relacions socials estables i positives.

Durant aquest any 2022, ja hem dut a terme dos tallers dirigits a joves amb discapacitat.

En el primer d’ells, on s’han treballat les habilitats socials, han participat un total de 6 homes i 2 dones, durant 6 sessions entre els mesos de febrer i abril de 2022.

En el segon taller, referent a un espai d’empoderament del joves, per tal de fer escoltar les seues opinions i gestionar les pròpies inquietuds, s’ha creat un grup “d’Autogestors” del qual han participat 3 dones i 4 homes, durant un total de 4 sessions en els mesos de maig i juny de 2022. Esperem continuar amb aquest projecte al mes de setembre.

Per altra banda, en relació a l’atenció grupal a famílies, hem continuat amb les sessions del grup “Família i Discapacitat”, de manera mensual, amb inici al mes de març, amb la participació de 7 dones i 2 homes.

A nivell individual, es continua donant atenció psicològica per a persones afectades i les seues famílies. Des del mes de gener, s’han atès un total de 15 persones, 12 dones i 3 homes. En sessions individualitzades amb periodicitat quinzenal o mensual, segons necessitats.

Finalment, el programa d’autoajuda i ajuda mutua també participa del programa d’atenció integral a Dones amb Discapacitat: «Eres única, tu ho vals», gràcies al qual s’han dut a terme 5 sessions grupals amb dones mitjançant les quals s’ha treballat per a la millora de la qualitat de vida general amb nocions d’ higiene mental, hàbits alimentaris saludables i exercici, així com comunicació assertiva i millora de la musculatura de sòl pèlvic. Hem comptat amb la
participació d’un total de 8 dones.

Aquesta activitat és possible gràcies a la subvenció atorgada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Diputació de Castelló i per la Conselleria d’ Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana en les retencions del IRPF.


Hola, com et podem ajudar?